Otwarcie wystawy DWORCOWA STACJA OPATRUNKOWA

W ramach obchodów 100-lecia Odzyskania Niepodległości prze Polskę, nasza fundacja zorganizowała wystawę poświęconą Dworcowej Stacji Opatrunkowej, która funkcjonowała w Krakowie podczas I Wojny Światowej.
Na wystawie można obejrzeć wiele ciekawych, unikatowych, profesjonalnych zdjęć (z archiwum Sióstr Dominikanek Na Gródku), które ukazują pracę służb medycznych tej stacji.

Jedną z ważniejszych i najaktywniejszych pracownic stacji była nasza Patronka, Maria Epstein.

Wystawa autorstwa Piotra Jantosa i Bożeny Weber prezentuje działalność stacji opatrunkowej, utworzonej podczas I wojny światowej na dworcu kolejowym w Krakowie. Przypomina też postać błogosławionego cesarza Karola I Habsburga i króla Węgier Karola IV.

„Bohaterami tej wystawy są dwie osoby: pierwszą jest Maria Epstein, założycielka pierwszej szkoły zawodowej pielęgniarek w Krakowie przy zakonie sióstr szarytek i późniejsza założycielka i dyrektorka uniwersyteckiej szkoły pielęgniarek. Doświadczenie zdobyła przede wszystkim w czasie I wojny światowej na Dworcowej Stacji Opatrunkowej” – powiedział PAP Jantos, który jest wiceprezesem fundacji im. Marii Epstein przy siostrach dominikankach w Krakowie.

Drugą osobą jest bł. cesarz Austrii Karol I, król Węgier Karol IV, który ułaskawił 116 legionistów polskich. „Za tymi oficerami idzie parę tysięcy szeregowych żołnierzy, którzy automatycznie też zostali ułaskawieni, a którzy też wypowiedzieli posłuszeństwo cesarzowi”

Stacja powstała w ramach działalności Stowarzyszenia Czerwonego Krzyża w Galicji, którego prezesem był ks. Paweł Sapieha. Wyposażono ją w przyrządy, leki i środki opatrunkowe, organizowano także pociągi sanitarne z obsadą lekarską. Podczas walk w okolicach Krakowa personel stacji uczestniczył w ratowaniu rannych na linii frontu.

Na wystawie widać zaaranżowaną na dworcu stację opatrunkową z pryczami, na których leżą ranni żołnierze, oraz personel stacji, w tym późniejszą siostrę zakonu dominikańskiego Marię Epstein, która koordynowała jej pracę. Pokazano m.in. Boże Narodzenie na stacji, a także modlitwy w dworcowej kapicy.

Na jednym z wielu ciekawych zdjęć widać brygadiera Józefa Piłsudskiego w okopach pod Budką Miryńską, na innych terenowe punkty sanitarne na linii frontu.

Wystawę można oglądać do kwietnia 2019 r.